top of page
  • Foto van schrijverNicole

Little Miss Perfect


"Als er een 6 wordt gevraagd, dan hoef je echt geen 11 te geven!" Hoe vaak ik dat niet gehoord heb van leraren en trainers. Ook familie en vrienden zeiden het. Ik weet het inmiddels wel en toch blijft het voor mij lastig. Een 8 lukt me tegenwoordig wel, mits er om een zesje wordt gevraagd. Maar minder dan dat leveren? Dat druist zo in tegen wie ik ben. Dat voelt niet goed. En weet je wat, dat hoeft ook niet. Omarm je perfectionisme, maar toom het in.

Foto: Siempresol Photography (www.siempresol.nl)

Studie en carrière

Want dat perfectionisme van me heeft me juist heel veel gebracht. Het maakt me tot de persoon die ik vandaag de dag ben. Op school deed ik het altijd heel goed. Mijn ouders hoefde nooit echt naar mij om te kijken. Vervolgens ging ik als 17-jarige naar Amerika (highschool) en mede door de perfectionist die ik was, wist ik me heel snel aan te passen aan het Amerikaanse leven. Ondanks de taalbarrière haalde ik hoge cijfers en al vrij snel sprak ik de Engelse taal vloeiend. Hetzelfde geldt voor alle studies die daarna volgden. En, het zal je niet verbazen, dat ging ook op voor mijn carrière. Als je mij iets vroeg dan wist je dat het opgepakt werd. En dat niet alleen, maar ook dat het goed zou zijn. En dat is nog steeds zo. Tja, je kunt niet opeens geen perfectionist meer zijn. Dat maakt ook dat ik goed ben in wat ik doe. Maar, ik heb in de afgelopen jaren wel geleerd om minder veeleisend te zijn naar mezelf. En om dat perfectionisme van me een beetje te minderen. Weet je, heel cliché maar o zo waar, niemand is perfect. Ik ook niet. Gelukkig niet! En die gedachte helpt me als ik weer dreig door te slaan.

Ik had gefaald...

Want dat perfectionisme heeft ook nadelen. Ik weet nog dat ik de eerste keer op moest voor mijn rijbewijs. Rijlessen die ik helemaal niet wilde, maar waar ik onder druk van mijn familie wel aan begonnen was. Want het was handig als ik ook een rijbewijs had, zodat ik mijn vader kon helpen. Hoe kon ik daar nu nee tegen zeggen? Dus ik ging lessen en vervolgens ging ik op voor mijn examen. En iedereen - echt iedereen - ging ervan uit dat ik het ging halen. Ik hoef denk ik niet te vertellen wat voor druk er op mijn schouders lag. En, jullie raden het al, ik heb dat examen niet gehaald. Nu terugkijkend denk ik dat ik onbewust wilde zakken... Het spreekt voor zich dat ik me verschrikkelijk voelde. Ik had gefaald. Hoe kon ik - de Nicole die altijd alles goed deed - zakken? Ik schaamde me.

Gevolgen van perfectionisme

Dus perfectionisme kan ook voor een enorme druk zorgen. Enerzijds maakt dat dat je extra goed presteert. Anderzijds kan er dus ook te veel druk ontstaan, waardoor het niet meer lukt. Zoals in mijn voorbeeld. Ook faalangst kan een gevolg van perfectionisme zijn. Daar had ikzelf gelukkig geen last van. Maar wel van andere dingen. Zoals heel veel van mezelf 'moeten'. Daar heb ik nog heel lang last van gehad. En als ik eerlijk ben moet ik nog steeds best veel van mezelf, al is het tegenwoordig wel meer in balans. Uiteraard legde ik als perfectionist de lat altijd torenhoog. Ook had ik vroeger angst om fouten te maken, want dat voelde weer als persoonlijk falen.

Foto: Jill Wellington (Pixabay)

Little Miss Perfect

Maar die perfectionist van vroeger is er niet meer. Huh? Oké, meestal niet. Want soms steekt ze weer even de kop op die 'Little Miss Perfect'. Vaak op momenten dat ik in mijn stressgedrag zit. Als ik uit mijn comfortzone probeer te stappen. Of als ik bijvoorbeeld iets heel graag wil. En weet je wat, dan is het eigenlijk wel fijn dat ze er weer even is. Want ze houdt me scherp. Zorgt ervoor dat ik overal aan denk. Dat ik geen genoegen neem met minder. Toen ik een paar jaar geleden met Be Gr8 begon was Little Miss Perfect er ook. Gelukkig wel, want dat maakte dat ik goed voorbereid met mijn eigen bedrijf startte.

Jouw goed is (meer dan) goed genoeg!

Mooi toch? Ja, voor eventjes. Maar als ze er te lang is en de overhand neemt, dan belemmert ze me. Kan ze me zelfs verlammen. Maar hoe doe je dat dan? Minder perfectionistisch zijn? Wat belangrijk is, is dat je milder naar jezelf leert kijken. Dat je lief bent voor jezelf, zoals je voor je beste vriendin zou zijn. Door minder hoge eisen te stellen, zowel aan jezelf als aan je omgeving. Begin met kleine dingen:

  • Kijk eens naar je persoonlijke doelen. Maak ze haalbaar en passend bij wat jij wilt en nodig hebt (en dus niet wat een ander wil).

  • Gebruik ook subdoelen. Wil je bijvoorbeeld 15 kilo afvallen? Baal dan niet omdat het zo lang duurt, maar vier juist elke 2 kilo die eraf is. En geef je zelf iets cadeau bij elke 5 kilo bijvoorbeeld.

  • Leer te prioriteren. Wat is nu echt belangrijk voor jou? Want niet alles wat je doet is even belangrijk. Maak daar keuzes in.

  • Vervang het woord 'moeten' door 'willen'. Wat je van jezelf moet is ongetwijfeld heel veel. Maar wat wil jij? Ga je daar eens op focussen. Dat heeft mij heel erg geholpen.

  • En vraag een goede vriend(in) of familielid om je te helpen. Ik durf te wedden dat hij of zij heel anders naar je kijkt en de dingen die je doet veel meer op waarde schat dan jijzelf.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarmee je aan de slag kunt gaan. Je zult zien dat de wereld echt niet in elkaar stort als jij ietsje minder je best doet. De mensen om je heen vinden je dan nog steeds even lief. En leuk. En mooi. Weet je waarom? Simpel. Jouw goed is nog steeds heeeeel goed!

Foto: Alexas_Fotos (Pixabay)

Goed is goed genoeg!

De perfectionist in mij zou deze blog nog 20 keer lezen, herschrijven, nog eens herschrijven. En dan, misschien over een week, publiceren. Als ik het überhaupt al zou publiceren. Maar ik heb geleerd me niet meer door mijn perfectionisme te laten belemmeren. Oké dat lukt me niet altijd, zoals ik net al bekende. Maar meestal wel. Dus is deze blog perfect? No way. Maar ik vind 'm goed genoeg, dus ik druk zo op 'publiceer'.

Ben jij ook een perfectionist? Omarm je perfectionisme, maar schiet er niet in door. Wees lief voor jezelf. Minder veeleisend. Zet realistische verwachtingen. En blijf je vooral realiseren dat jouw goed (meer dan) goed genoeg is!

Herken je je in mijn verhaal? Ik ben heel erg benieuwd! Laat het hieronder weten.

Liefs, Nicole _ _ _ _ _ _ _ _

Als coach kun je bij me terecht met loopbaanvragen en vragen op het persoonlijke vlak. Dingen waar je als mens tegenaan loopt. Wil je bijvoorbeeld werken aan je onzekerheid? Wil je leren met je perfectionisme om te gaan? Of wil je bijvoorbeeld communicatief sterker worden? Ik kan je helpen. Daarbij is mijn aanpak persoonlijk, nuchter en altijd maatwerk. Ook kun je bij mij terecht voor teamcoaching en organisatiecoaching. ❤ Be Gr8


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page